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Re: Authority of School Nurses to Provide Non-Prescription Medications 
 

Dear Mr. Christofferson: 
 

This opinion is issued under Minn. Stat. § 8.07 (1998) in response to your question regarding the 
authority of school nurses to provide non-prescription medications to students upon a parent's 
request. 
 

The duties and authority or nurses are set forth in the Minnesota Nurse Practice Act ("MNPA"). 
The MNPA defines the practice of professional nursing to include both "independent nursing 
functions" as well as "delegated medical functions." Minn. Stat. § 148.171(3) (1998). The MNPA 
makes no reference to any required procedures for nurses to follow regarding non-prescription 
medications. Nor does the MNPA address the dispensing of medications to students by school 
nurses. 
 

A separate Minnesota statute, Minn. Stat. § 121A.22 (1998), sets the procedures that school 
personnel must follow in dispensing prescription medications to students. This statute states 
that school personnel must first receive a request from a student's parent to administer 
prescription medications. The statute further provides that the medication must be in a container 
with a label prepared by a pharmacist, must be administered in a manner consistent with 
instructions on the label, and must be administered by a school nurse, a public or private health 
related organization, or any other party where an agreement has been approved by the 
Commissioner of Children, Families and Learning. The above statute specifically exempts the 
administration of medication if it is purchased without a prescription, if it is for a student who is 
18 years of age or older, if it is administered off school grounds, if it is used in connection with 
athletics or extra-curricular activities, or if it is administered by a public health agency. It is 
therefore clear that section 121A.22 provides no restrictions on school personnel administering 
non-prescription drugs. 
 

The Minnesota Board of Nursing, however, has taken the position that a school nurse cannot 
administer over-the-counter medicine to a student at the parent's request, unless authorized 
by a doctor's order. In so doing, the Nursing Board states that under the Medical Practice Act 



 

 

("MPA") a person is "practicing medicine" and needs to be licensed as such if the person 
"administer[s] any drug or medicine for the use of another." Minn. Stat. § 147.081, subd. 2 
(1998). The Nursing Board notes that the term "drug or medicine" is not defined in the MPA 
and therefore presumes that it includes both prescription and non-prescription medications. 
Accordingly, the Nursing Board concludes that providing non-prescription medications to 
another person is a "medical function" that must be delegated to a nurse by a physician. This 
office disagrees with the Nursing Board's legal analysis, at least as it applies to situations such as 
the one raised by your question. 
 

The Board's position would lead to the conclusion that any parent who gives a child a Tylenol 
tablet, an antibiotic ointment, or even cough medicine, would be engaged in the 
unauthorized practice of medicine and therefore would be guilty of a gross misdemeanor. Minn. 
Stat. § 147.081, subd. 2 (1998). Similarly, under the Nursing Board's interpretation, any 
caregiver or person responsible for the well-being of a child, elderly parent, or anybody else 
would need a physician's order before providing any over-the-counter medications to that 
person. This interpretation would mean that millions of Minnesotans have engaged in an 
unauthorized practice of medicine if they have entered a drug store and bought over-the-
counter medicines for use by a family member. 
 

It is well settled under Minnesota law that statutes are to be construed to avoid a result that 
is "absurd, impossible of execution, or unreasonable." Minn. Stat. § 645.17(1). Indeed, our laws 
must be construed in a "sensible" fashion. See Thoresen v. Schmahl, 24 N.W.2d 273, 277 (Minn. 
1946). As indicated above, the conclusion that, for example, a parent cannot administer a non-
prescription medication to his or her child, absent a physician's order, leads to an absurd and 
nonsensical result. Construing the MPA to require a physician's order for the administration of 
non-prescription medications in that and similar situations clearly produces the type of result 
that must be avoided in interpreting state laws. 
 

Equally absurd and nonsensical is the proposition that a parent cannot request other persons 
temporarily responsible for the care of their children to provide the requested non- 
prescription medications. Examples of people that parents may entrust with the care of 
their children include other family members, daycare providers, babysitters, and school 
personnel. It would be unreasonable to suggest that a parent must obtain a physician's 
order each time a parent requests that any of these individuals provide non-prescription 
medications to a child. Moreover, in many cases it would be impractical or even logistically 
impossible for parents to obtain a physician's order before asking another person taking 
temporary care of a child to provide a non-prescription medication to the child. Accordingly, 
this interpretation of Minnesota law surely does not reflect legislative intent. 
 

It should also be noted that the Nursing Board's interpretation relies on the definitions of 
"drug" and "medicine" in a separate statute that regulates pharmacists. The Pharmacy Act, set 
forth as Chapter 151 of Minnesota statutes, specifically states that the definitions utilized in 
that chapter apply "for the purposes of this chapter." Minn. Stat. § 151.01, subd. 1 (1998). The 
definitions in chapter 151 therefore do not apply to or control the use of the term "drugs" or 
"medicines" in other provisions of the Minnesota statutes. Further, other provisions of the 
Minnesota statutes contain specific regulations for "prescription" drugs, which establishes that 



 

 

prescription drugs are subject to more stringent regulation and control than non-prescription 
drugs. For instance, if non-prescription drugs were to be treated in the same manner as 
prescription drugs, there would be no need to have an exclusion for non-prescription drugs in the 
statute that sets forth procedures for school nurses to follow in dispensing prescription 
medications. Minn. Stat. § 121A.22 (1998). In other words, if non-prescription and prescription 
drugs both required a physician's order before a school nurse could dispense them, then it 
is difficult to understand why the Legislature excluded non-prescription drugs from the statute. 
 

For the above reasons, this office concludes that school nurses do have the authority to provide 
over-the-counter medications to students upon a parent's request, even without a physician's 
order. It is important to note, however, that the school nurse has the ultimate authority 
and responsibility to reject a parent's request and to decline to administer an over-the- counter 
medication if the nurse believes that such medication is unnecessary, inappropriate, or could 
lead to patient harm. Further, school districts retain independent authority to implement 
policies that govern the administration of non-prescription drugs by school nurses. A school 
district, or an individual nurse, could choose to adopt a policy that requires a physician's order 
before a school nurse administers a non-prescription medication to a student. 
 

I thank you for seeking our opinion regarding this issue. 
 

Very truly yours, 

 
 

Alan Gilbert 
Chief Deputy and Solicitor General 


